کترینگ چیست؟ صفر تا صد راه اندازی کترینگ
قبل از شروع هر کسب و کاری در حوزه غذا و ارائه خدمات پذیرایی، بهتر است بدانید که مفهوم کترینگ چیست و چرا شناخت انواع کترینگ اهمیت دارد. در واقع، راه اندازی یک کترینگ مشابه تأسیس یک تالار یا مجموعهای با قابلیت ارائه خدمات غذایی و پذیرایی است. اما مانند سایر کسب و کارهای نوظهور، نیازمند استراتژی و برنامهریزی دقیق است. امروزه با گسترش رستورانها و ایجاد ایدههای نوین در صنعت پذیرایی، راه اندازی یک کسب و کار موفق هرچند کار سادهای نیست.
به عبارت دیگر، با نگاهی به اطراف خود، میتوانید انواع و اقسام باغها یا تالارهای پذیرایی، مجموعههای خدماتی و غیره را مشاهده کنید که به نحوی مشتریان خاص خود را جذب کردهاند. اگر شما نیز به دنبال رسیدن به موفقیت و تمایز با این تعداد زیادی از رقبا، بهتر است بدانید که اصول کسب و کار کترینگ چیست و چگونه میتوانید خدمات خود را ارائه کنید. لازم به ذکر است که بر خلاف تصور عمومی که کترینگ را به عنوان یک آشپزخانه در نظر میگیرد. این کسب و کار چیزی بیشتر از یک رستوران غذاهای خانگی است.
برای بهتر آشنایی با بخشهای مختلف یک کترینگ و تجهیزات پذیرایی لازم در آن، میتوانید با ما در این مقاله از مجموعه زاوش همراه باشید.
کترینگ چیست؟
کترینگ به طور کلی به فرایند یا کسب و کار تهیه غذا و ارائه خدمات غذایی برای مشتریان در مکانهای دور مانند هتلها، هواپیماها، قطارها، رستورانها، ادارات، کنسرتها و سایر رویدادها اشاره دارد. به عبارت دیگر، شرکتهایی مانند شرکتهای هواپیمایی برای ارائه غذا، نوشیدنی و سایر خدمات پذیرایی خود به مشتریان معمولا از یک عرضهکننده ثانویه به نام کترینگ استفاده میکنند. البته برخی از این عرضهکنندگان ممکن است فعالیت پخت و پز را خود انجام داده و خدمات پذیرایی آنها با عقد قرارداد توسط شرکتهای خدماتی ارائه شود.
به عنوان مثال، یک تالار ممکن است پذیرایی از حجم مشخصی از مهمانان را در فضای خود انجام دهد. اما غذای سرو شده در تالار به قدری خوش طعم باشد که مهمانان میتوانند در مراسمهای خانگی خود نیز سفارش جداگانه از آن داشته باشند. در این صورت، راه اندازی کترینگ میتواند شرایطی را برای سرو غذا در فضای مورد نظر این گونه مشتریان فراهم کند. البته پذیرایی چیزی بیشتر از تهیه غذا و نظافت ساده بعد از مهمانی است، به طوری که گاهی برنامهریزی و مدیریت مراسم نیز جزء خدمات کترینگ قرار میگیرد.
برای اطلاع رسانی به مشتریان درباره خدمات کترینگ، باید به طور دقیق آن را توضیح دهید. به عنوان مثال، اگر شما خدمات پذیرایی تالار را ارائه میدهید، حتما باید با حجم بالای سفارش و جمعیت زیادی که باید با آن کار کنید، آشنا باشید. اما در عین حال، باید حداکثر و حداقل توانایی شرکت خود را در ارائه این خدمات مشخص کنید. علاوه بر این، برنامه ریزی اصولی و امکان دریافت توسط مشتریان، شامل منوی غذایی قابل عرضه توسط مجموعه شما، سبک پذیرایی و هزینه پذیرایی و… نیازمند است.
به چه کسب و کاری کترینگ یا کترر (Caterer) میگویند؟
اگر هنوز به دقت متوجه نشدهاید که کسب و کار کترینگ دقیقاً چیست و به چه نوع کسب و کاری اشاره میکند. در اینجا میتوانید تفاوت آن را با یک رستوران یا تالار درک کنید. تصور کنید که شما صاحب یک رستوران یا تالار هستید و مشتریان به فضای کسب و کار شما میآیند و پذیرایی میشوند. اما راه اندازی کترینگ به این معنا است که افراد میتوانند سفارشات حجم بالای خود را در مکان دلخواه خود، به همراه تجهیزاتی مانند ظروف، قاشق، لیوان، خدمه و… دریافت کنند.
کترینگ غذا، نوشیدنی و خدمات پذیرایی را برای عرضه در مکانهای مختلف و برگزاری رویدادهای ویژه مانند تولد و عروسی آماده میکند. به این ترتیب، اگر از تعامل با مهمانان و تولید انواع غذاهای خوشمزه و جذاب لذت میبرید، راه اندازی کترینگ میتواند بهترین کسب و کار پذیرایی برای شما باشد. در واقع، یک کترر یا شخصی که تصمیم به تأسیس چنین مجموعهای میگیرد، باید با دستورالعملهای غذا آشنا باشد و یا بهترین آشپزها را با توانایی ایجاد یک منوی خلاق و مبتکر استخدام کند.
علاوه بر این، مهم است که بدانید وظایف کترینگ چیست و چطور کارکنان خود را در هر بخش بهترین عملکرد را ارائه دهند. زیرا علاوه بر پخت غذا، بخش اصلی یک کترینگ بر توانایی پخش حجم بزرگی از غذا، چیدمان، پذیرایی و در نهایت تمیزکاری محیط پس از رویداد تمرکز دارد. بنابراین، آموزش و آماده سازی تیمی از افرادی که متناسب با شرایط محیطی، با سرعت و ظرافت بالا عمل کنند. احتمالا کترینگ شما را در رده شرکتهای حرفهای پذیرایی قرار میدهد.
وظایف کترینگ شامل چه خدماتی است؟
همواره یکی از نگرانیهای کترینگها این است که دقیقاً وظایف کترینگ چیست و چگونه باید خدمات ارائه شده را گسترش دهند؟ همانطور که قبلاً اشاره شد، یک کترینگ ممکن است به عنوان یک کسب و کار مستقل عمل کند یا به عنوان یک تأمین کننده جانبی برای بخش پذیرایی و سرو در مکانهایی مانند هتل، قطار، هواپیما و غیره فعالیت کند. بنابراین، وظایف شما در راه اندازی کترینگ خود وابسته به این هدف خواهد بود و متغیر خواهد بود.
تهیه مواد اولیه، آشپزی غذا، تحویل و ارائه سفارشات عمده بر اساس منو و سلیقه مشتریان، اصلیترین بخشهای یک کترینگ هستند. بنابراین، برای راه اندازی کترینگ خود، باید هماهنگیهای لازم جهت تحویل غذا، ایجاد برنامه زمانبندی آماده سازی غذا، تهیه تجهیزات سرو غذا، حفظ کیفیت غذا، تبلیغات کسب و کار و سایر موارد مرتبط را نیز انجام دهید. همچنین، موارد زیر نیز به عنوان زیرمجموعهای از وظایف اصلی میتوانند مطرح شوند:
حفظ کیفیت مواد غذایی قبل و در حین رویدادها،
ایجاد هماهنگی بین تمام میزها، صندلیها و رومیزی با تجهیزات سرو غذا و ظروف،
سرو غذا به مهمانان در رویدادها،
تمیز کردن و جمع آوری لوازم قسمت غذاخوری با برداشتن همه ظروف، رومیزیها، زبالهها و مبلمان،
ایجاد منوهای متنوع با توجه به ترجیحات و نیازهای غذایی مشتریان،
بازدید از مکان رویداد قبل از حضور مهمانان به منظور ارزیابی امکانات موجود و انجام برنامهریزیهای لازم،
سفارش هر گونه لوازم مورد نیاز برای رویداد،
برآورد هزینهها و ایجاد قرارداد با مشتریان.
و…
در نهایت، افرادی که آموزش دیده و صلاحیت لازم را دارند، با لباس فرم مناسب حضور یافته و تحت نظارت سرپرست پذیرایی فعالیت میکنند. در واقع، این افراد در برخی موارد تنها در زمان چیدمان اولیه و جمع آوری پس از رویداد حاضر میشوند و در برخی موارد هم به درخواست مشتری در حین رویداد خدمات ارائه میدهند.
انواع پذیرایی در راه اندازی کترینگ
شاید بتوانیم پذیرایی معروفترین نوع کترینگ را به مناسبتهایی مانند عروسی، نامزدی و تولدهای خاص اشاره کنیم. اما بسیاری از شرکتها و سازمانهای بزرگ که مفهوم کترینگ را میشناسند. حداقل یک بار از خدمات کترینگ در مناسبتها و مراسمهای خاص خود استفاده کردهاند. همچنین، در صورت نگرانی از کمبود مشتری در آغاز راهاندازی کترینگ خود، باید آرام باشید. زیرا حتی برخی از هتلها، قطارها و هواپیماهایی که خدمات غذا را ارائه میدهند، این وظایف را به یک شرکت پذیرایی قابل اعتماد میسپارند.
بنابراین، با توجه به نوع رویداد، مخاطبان هدف، زمان سال و عوامل دیگر، انواع مختلفی از پذیرایی وجود دارد. به عنوان مثال، نوع خدمات پذیرایی برای یک عروسی با جشن تولد متفاوت است. بنابراین، در راه اندازی کترینگ خود، باید دستهبندیهای مختلفی را برای هر مراسم ایجاد کنید. همچنین، باید به یاد داشته باشید که داشتن پکیجهای پذیرایی متنوع با هزینههای اقتصادی، متوسط و لوکس، معیاری بسیار مهم در جذب انواع مشتریان است. در هر صورت، با وجود انواع سبکهای پذیرایی در کترینگ، چهار نوع زیر بیشترین محبوبیت و شناخته شده را دارند:
کترینگ شرکتی
کترینگ شرکتی به معنای ارائه خدمات غذایی و نوشیدنی به شرکتها یا سازمانهای خاص است.که نیاز به پذیرایی از نیروی کار یا مهمانان خود دارند. یکی از انواع مهم آن کترینگ هوایی است که به دلیل محدودیتهای سرو غذا در هواپیما و نیز سیستم گوارش مسافران، غذاها باید از مواد کنسروی، نیمه آماده و اغلب سرد تهیه شوند. همچنین، کترینگ زمینی نیز وجود دارد که مربوط به شرکتهای حمل و نقل زمینی مانند قطار است و قابلیت سرو منوی گستردهتری را دارند، به ویژه در ارائه غذاهای گرم.
علاوه بر این، بسیاری از بیمارستانها از خدمات کترینگ استفاده میکنند. زیرا میتوانند منوی غذایی ویژهای با سبک خاصی از سرو مناسب برای بیماران دریافت کنند. در حال حاضر، حتی بسیاری از افرادی که مفهوم کترینگ را میشناسند، ترجیح میدهند غذاهای خانگی و نسبتاً ارزانتری را با منوی ایرانی در کترینگهای کلاسیک به جای رستورانهای اطراف خود انتخاب کنند.
کترینگ خدمات مجالس
بدون شک، یکی از ارزشمندترین انواع پذیرایی در بین کترینگها، پذیرایی از مراسم عقد، عروسی و نامزدی است . که بخش قابل توجهی از صنعت باغ تالارها در کشور را به خود اختصاص داده است. در واقع، ساختار این تالارها به گونهای است که با ارائه منوهای غذایی متنوع، پذیراییهای خاص و سایر امکانات اضافی مانند آتش بازی یا گل آرایی، عمل میکنند. سپس به ازای هر مهمان، هزینهای را به مشتری اعلام میکنند و در صورت تمایل مشتری، سرویس دهی براساس تعداد مهمانان انجام میشود.
بنابراین، هدف اصلی راه اندازی کترینگ به منظور ارائه خدمات در مجالس عروسی، تولد، ختم، افتتاحیه، فارغالتحصیلی و غیره است. این صنعت همچنین سودآوری خوبی دارد و خدمات آن به شکلی منظم و منسجم ارائه میشود. به ویژه، بیشتر افراد ترجیح میدهند غذا به صورت سلف سرویس چیده شده شود و مهمانان بر اساس سلیقه و اشتهای خود غذا را برداشت کنند. بنابراین، زحمت سرو تک به تک غذا از دوش کترینگ برداشته میشود و کافی است یک میز غذای خوشمزه را در کنار تجهیزات سرو قرار داد.
کترینگ هتل
اگر واقعاً میخواهید بدانید کترینگ چیست، کافی است به آشپزخانههای صنعتی هتلهای بزرگ نگاهی بیاندازید و به خدمه و نحوه سرو غذاهای آنها توجه کنید. در واقع، هتلها به عنوان یکی از مراکز اصلی در راه اندازی کترینگ عمل میکنند، که برخی از آنها به صورت محدود و برخی با منوی غذای بینالمللی عمل میکنند. این هتلها نه تنها از طریق رزرو اقامتگاه درآمدزایی میکنند، بلکه با ایجاد یک رستوران و کترینگ حرفهای، علاقهمندان به غذا و پذیرایی لوکس را نیز به خود جذب میکنند.
کترینگ سیار
یکی از انواع کترینگ که در کشور ما کمتر شناخته شده است، انواع پذیرایی سیار با استفاده از چرخ یا ماشینهایی مانند وانت یا کامیونهای مواد غذایی است. این سبک ارائه خدمات بسیار ساده است و نیازی به اجاره مغازه و محدودیت مشتریان در یک منطقه ندارد. در حال حاضر، محبوبیت این سبک پذیرایی در حال افزایش است.
زیرا میتوانید یک منوی ساده متشکل از چندین نوع ساندویچ یا به عنوان مثال فینگر فود ارائه دهید. و حتی به تعداد کارکنان زیادی نیاز ندارید. اگر به دنبال راهی منحصر به فرد و ارزان برای راه اندازی یک کسب و کار غذایی هستید و نمیدانید کترینگ سیار چیست، احتمالاً این نوع راه حل برای شما مناسب خواهد بود.
راه موفقیت کترینگ چیست؟
حال که توضیح دادیم کترینگ چیست و این کسب و کار دارای پتانسیل رشد و درآمدزایی است. وقت آن رسیده است که ایدههای کسب و کار پذیرایی خود را به پایان برسانید. اما باید به یاد داشت که راه اندازی کترینگ بدون تجهیزات پذیرایی، عملاً بیهیچ ثمرهای خواهد بود. بنابراین، پس از تعیین نوع کترینگ خود، بهتر است یک لیست چک از تجهیزات مورد نیاز خود را تهیه کنید. که شامل تجهیزات پذیرایی، تجهیزات آماده سازی غذا و سرو آن باشد.
لطفاً توجه داشته باشید که یک کترینگ مانند تالار پذیرایی، علاوه بر سرو غذا و نوشیدنی، انواع دیگری از جزئیات مراسم مانند گل آرایی را نیز فراهم میکند. بنابراین، بهتر است با برخی از مشتریان احتمالی ملاقات کرده و از طریق گفتگو نیازها و انتظارات آنها درباره یک پذیرایی کامل را بشناسید. همچنین، شما میتوانید با تماس با مجموعه زاوش، انواع تجهیزات مورد نیاز خود را مشاوره و هر یک از محصولات دلخواهتان را با بهترین قیمت تهیه کنید.